Hodnocení tématu:
  • 2 Hlas(ů) - 5 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Debata o nekonečnosti vesmíru
#51
Fahu má skvělou schopnost produkovat myšlenky, ze kterých člověk totálně zblbne Pinkiesmile

Já jsem chtěl říct, že pokud se ve vesmíru podíváte přímo do slunce, a neoslepnete, tak ho uvditíte i přesto, že je ve vakuu, ale svítí, protože fotony narazily do sítnice vašeho oka (v tomto případě přímo). Také vidíte svůj skafandr na přivrácené straně, protože se fotony odrazily do vašeho oka z něj. Ale pokud se nepodíváte na slunce, ale kolmo od něj do prostoru, uvidíte tmu. Přesto nemůžeme říct, že tam nejsou fotony. Ale z hlediska BFU prostě nesvítí.

Ehm, vzdávám to. To je slovíčkaření, pane Pinkiesmile

Ano, z technického hlediska tento laser svítí, ale 99% lidí na planetě ti řekne, že ne. A vo tom to je Pinkiesmile

P.S: Člověk, který se podívá přímo do trasy fotonů z laseru (o určitém výkonu), je skutečně neuvidí. A možná že už ani nic dalšího Ajsmug (jen trocha černého humoru na závěr)

(31.03.2014, 19:06)madA12345 Napsal(a): Mírný OT:
Musíme se někdy sejít, IRL by to mohla být zajímavá debata Rainbowlaugh

Tak vzhledem k tomu, že jsi z Hradce Králové, to teoreticky někdy v budoucnu možné je. To mám "kousek".
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
#52
OK, máš inú predstavu o tom, čo znamenajú slová svetlo a svietiť.

Ďalšia vec, na ktorú som narazil v úvodnom príspevku, je toto:

Martin Napsal(a):Jediné východisko, které mne napadá, je gravitační nerovnováha. V nějakém místě vesmíru se k sobě dostanou určité částice dost blízko, že se spojí. Tím pádem budou mít 2x větší gravitační (nebo jadernou) sílu než své okolí, a logicky by měly začít přitahovat veškerou hmotu. A pokud v tom budou pokračovat, nakonec se veškerá hmota stlačí do jediného bodu (prakticky půjde o energii) a nastane nový Velký třesk. Pokud jste příznivci multiversa, je možné, že prvotní impulz pro počátek gravitačního kolapsu může pocházet se srážky dvou vesmírů, kdy se jejich stěny bubliny krátkodobě zdeformují, ale tím se v určitém místě materiál stlačí.

O tomto sme sa už rozprávali niekde inde.
Ako asi vieš, osud vesmíru v budúcnosti závisí od hustoty hmoty (omega parameter) a od povahy temnej energie. Hlavné možnosti sú:
  • Big Crunch - vesmír sa po Big Bangu rozpína, rozpínanie sa spomalí, zastaví a obráti, nakoniec sa vesmír stlačí naspäť do jedného bodu; experimentálne dáta ukazujú, že toto je nepravdepodobné, lebo vesmír nie je dostatočne hustý
  • Big Freeze - vesmír sa rozpína v budúcnosti do nekonečna, hustota hmoty klesá k nule, hviezdy vyhasnú a nebude dostatok materiálu na to, aby sa vytvorili nové, toto je najpravdepodobnejšie
  • Big Rip - rýchlosť akcelerácie rozpínania sa zväčšuje, čo znamená, že postupne sa všetky viazané objekty, od galaxií po atómy, roztrhnú kvôli expanzii priestoru

Teraz, Ty hovoríš, že vesmír bude spieť do Big Freeze, ale potom sa z toho stavu dostane do Big Crunch, čo nie je možné. V jazyku Tvojej úvahy to jednoducho znamená, že gravitácia nebude dostatočne silná na to, aby stlačila všetko naspäť dokopy.
Vône kvarkov sú izospin, projekcia izospinu, podivnosť, pôvab, krása a pravda.
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
#53
Ne, že bych to věděl, ale četl jsem to nedávno na internetu (něco s kladným/nulovým/záporným parametrem v rovnici).

Jsem určitě přiznivce prostřední teorie, neboť mi dává největší smysl. S tím restartem je to už horší. Nanapadlo mne totiž lepší řešení, jak zdůvodnit, že je v tomto stavu restart možný (leda bychom přijali názor, že vesmír, který existuje nyní, je jediný první a tedy zároveň i poslední, a nebo alespoň poslední v řadě - další restart už není možný; tam se mi ale nelíbí ta naše "jedinečnost" či "výjimečnost").

Jasně, chybí mi tam ten prvotní impulz.

Tomu mému se nejvíc blíží asi toto:
http://en.wikipedia.org/wiki/Future_of_a...nerate_Era
zvlášť v té části "beyond".

Jde prostě o to, že v prostředí, kde je minimální síla, je i sebemenší porucha dost významná (když foukneš do hurikánu, je to nic, ale když budeš v utěsněné místnosti plné prachu a mírně foukneš, to uvidíš ten mazec), a pokud by se dvě částice spojily a nebo dokonce daly do pohybu a svým způsobem nějak nabalovaly další prvky, je možné, že by časem byl další velký třesk. Nevím, jak by se to dalo realizovat v současném vesmíru, a ani jak dlouho by to trvalo (ale času bude pak dost Pinkiesmile )..

Otázka další: jsme, jakožto lidstvo, nebo nějaká jiná civilizace, schopni tomuto zabránit? Alespoň lokálně, abychom přežili?
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
#54
Martin Napsal(a):Tomu mému se nejvíc blíží asi toto:
http://en.wikipedia.org/wiki/Future_of_a...nerate_Era
zvlášť v té části "beyond".

Je pravda, že sa tam spomína ďalší Big Bang, ale je to len jedna z niekoľkých možností, pričom každá možnosť je vysoko špekulatívna. Nehovorím, že vesmír sa nemôže "zrecyklovať", ale nebude to cez gravitačný kolaps. Sám si povedal, že najviac sa stotožňuješ s Big Freeze, hoci to, čo popisuješ, je skôr Big Crunch.

Martin Napsal(a):Jde prostě o to, že v prostředí, kde je minimální síla, je i sebemenší porucha dost významná (když foukneš do hurikánu, je to nic, ale když budeš v utěsněné místnosti plné prachu a mírně foukneš, to uvidíš ten mazec), a pokud by se dvě částice spojily a nebo dokonce daly do pohybu a svým způsobem nějak nabalovaly další prvky, je možné, že by časem byl další velký třesk. Nevím, jak by se to dalo realizovat v současném vesmíru, a ani jak dlouho by to trvalo (ale času bude pak dost Pinkiesmile )..

Opakujem, experimenty ukazujú, že vesmír nie je dostatočne hustý na to, aby sa toto stalo. Ak o tom stále nie si presvedčený, skús to zobrať takto: Objekty sa vplyvom rozpínania vesmíru pohybujú od seba istou rýchlosťou. Ak je táto rýchlosť väčšia ako úniková rýchlosť, tak gravitácia nie je dostatočne silná na to, aby vzďaľovanie zvrátila. A keďže úniková rýchlosť je pri elementárnych časticiach vo veľmi riedkom vesmíre extrémne malá, táto podmienka je splnená. Alebo ďalší pohľad na vec: Gravitácia by mala vytvárať isté lokálne zhustenia hmoty, lenže expanzia vesmíru hustotu znižuje. Toto zníženie preváži vplyv gravitácie.
Vône kvarkov sú izospin, projekcia izospinu, podivnosť, pôvab, krása a pravda.
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
#55
Právě, že cokoliv se bude dít je vždycky už jen spekulace. Rozpínání se klidně může zastavit (víme, co přesně je temná energie a temná hmota? Jak se budou chovat v prostředí, kde je jina velmi nízká hustota normální hmoty? Nevíme)

Třeba to nebude gravitační zhroucení, ale nějaké jiné. Na způsobu prakticky nesejde, ale potřebujeme se nějak dostat zpátky do stavu, kde bude hmota pohromadě a tudíž dostatek energie na určitém prostoru, stejně jako tomu je teď.

Jinak ale co jsem četl, tak gravitacie hvězd/černých děr je právě dost silná, aby odolávala rozpínání vesmíru. Galaxie se od sebe vzdalují, ale planety od hvězd ne (nebo alespoň ne v takovém měřítku).
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
#56
Martin Napsal(a):Právě, že cokoliv se bude dít je vždycky už jen spekulace.

Nemyslím si, že všetko je len špekulácia. Ak by to tak bolo, nemrhal by som časom debatovaním o tom.

Martin Napsal(a):Rozpínání se klidně může zastavit

Ani Slnko zajtra nemusí vyjsť, otázka je, aké to je pravdepodobné.

Martin Napsal(a):víme, co přesně je temná energie a temná hmota? Jak se budou chovat v prostředí, kde je jina velmi nízká hustota normální hmoty? Nevíme

Povedať, že nevieme presne, čo je temná hmota a temná energia, a povedať, že o nich nevieme vôbec nič, sú dve veľmi rozdielne veci. Vieme dostatok na to, aby sme mohli predpovedať, čo sa stane v budúcnosti, s menšou alebo väčšou istotou.

Martin Napsal(a):Jinak ale co jsem četl, tak gravitacie hvězd/černých děr je právě dost silná, aby odolávala rozpínání vesmíru. Galaxie se od sebe vzdalují, ale planety od hvězd ne (nebo alespoň ne v takovém měřítku).

Vyzerá to tak, že hustota hmoty je veľmi blízka kritickej (vesmír je zhruba plochý na veľkom merítku). Ak je hustota hmoty vo vesmíre rovná kritickej a kozmologická konštanta sa rovná nule, gravitácia spomalí rozpínanie vesmíru najviac, ako sa dá, bez toho, aby ho obrátila (inými slovami rozpínanie sa zastaví v nekonečne). Ale objav zrýchľovania sa rozpínania vesmíru tento pohľad zmenil. Kozmologická konštanta je nenulová (existuje temná energia) a hmota vo vesmíre nestačí ani na to, aby rozpínanie spomalila.
Vône kvarkov sú izospin, projekcia izospinu, podivnosť, pôvab, krása a pravda.
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
#57
tl;dr

Jestli Vesmír je nebo není nekonečný:
Pro nás to je stále tisíc a jeden světelný rok. moustache
moustache Bend Over

Drakova kovárna: http://bronies.cz/Vlakno-Kovarna-u-Draka
Zeptej se Spika: http://ask.fm/JoeWere
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
#58
Kdyby měl vesmír 1001 světelných let, máme po problému Rainbowlaugh

Fahu, omlouvám se, měl jsem na mysli období v těch 10^20 až 10^500 let. Je sice možné vymyslet teorii o tom, co se bude dít, ale bylo by zajímavé předpovídat smrt něčeho, u čehož ani nevíme, jak vzniklo (Velký třesk? Asi jako kdybyste řekli, že lidská bytost vznikne v počátku narození).

Rozpínání se sice v současné době zrychluje, ale to roztáčející se motor na začátku taky. Rozpínání má myslím na svědomí temná energie, tak třeba jednou "dojde". Temná hmota naopak svou gravitací toto asi brzdí (nevím). Otázka je, zda je mění temná energie na temnou hmotu a nebo obráceně.

Myslím, že pravděpodobnost, že se rozpínání vesmíru zastaví je asi větší, než že zítra nevyjde Slunce (vzhledem k tomu, že už vyšlo, tak o hodně Pinkiesmile ).

Však já jsem psal, že nevíme přesně = víme nepřesně =/= nevíme o tom vůbec nic Ajsmug

Zatím co jsem četl, je temná hmota a energie jen dosazení do rovnice, abychom se zbavili prostředního členu

vesmír + "tady se stane nějaký zázrak" = chování vesmíru, které pozorujeme

Pinkiesmile
Vždycky tam čtu jen "může obsahovat", "je-li složená z". Ano, víme o tom něco, ale nevím, jestli to bude stačit. Navíc, současné modely/teorie/znalosti mohou být klidně chybné nebo nepřesné (nebylo by to poprvé - atom, vznik sluneční soustavy, vznik Měsíce, evoluce, život na naší planetě).
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
#59
Martin: Ono totiž pojem "tisíc a jeden" je symbolem pro nekonečno; Tím pádem z toho máš hezký dvojsmysl. moustache
moustache Bend Over

Drakova kovárna: http://bronies.cz/Vlakno-Kovarna-u-Draka
Zeptej se Spika: http://ask.fm/JoeWere
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
#60
To slyším prvně (ve spojením s nekonečnem), ale každý den se holt dozvím něco nového Pinkiesmile
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
#61
Martin: OT


moustache Bend Over

Drakova kovárna: http://bronies.cz/Vlakno-Kovarna-u-Draka
Zeptej se Spika: http://ask.fm/JoeWere
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
#62
Martin Napsal(a):Fahu, omlouvám se, měl jsem na mysli období v těch 10^20 až 10^500 let.

Hoci je v tomto prípade prítomná dosť veľká neistota, aj tu platí, že niektoré veci sú viac špekulatívne ako iné. Jedna z najmenej špekulatívnych teórií je, že vesmír sa bude rozpínať donekonečna, hustota bude klesať k nule a nič iné zaujímavé sa nestane. Najmenej špekulatívna teória je tá, ktorá nepostuluje žiadne nové nepozorované javy.

Martin Napsal(a):Velký třesk? Asi jako kdybyste řekli, že lidská bytost vznikne v počátku narození

Myslím, že tu trochu prehánaš. Ja by som povedal, že Big Bang je ako teória popisujúca ontológiu jedinca od zygoty v dosť veľkých detailoch, ale nehovorí, čo sa dialo predtým, ako vznikla zygota a ani sa o to vlastne nepokúša.

Martin Napsal(a):Rozpínání má myslím na svědomí temná energie, tak třeba jednou "dojde".

Rozpínanie sa nezrýchľuje na úkor temnej energie, rozpínanie sa zrýchľuje iba tým, že temná energia existuje. A keďže temná energia je spojená s vákuom, tak jej hustota ostáva konštantná.

Martin Napsal(a):Myslím, že pravděpodobnost, že se rozpínání vesmíru zastaví je asi větší, než že zítra nevyjde Slunce (vzhledem k tomu, že už vyšlo, tak o hodně Pinkiesmile ).

Na to, aby sa rozpínanie zastavilo, by sa musel objaviť nejaký nový neznámy mechanizmus, ktorý by to spôsobil. Ale je pravda, že v teórii je ešte veľa "bielych miest", takže je šanca, že sa niečo také objaví.

Martin Napsal(a):Však já jsem psal, že nevíme přesně = víme nepřesně =/= nevíme o tom vůbec nic Ajsmug

Prepáč, mal som to sformulovať inak.

Martin Napsal(a):Zatím co jsem četl, je temná hmota a energie jen dosazení do rovnice, abychom se zbavili prostředního členu
No, myslím, že na postuláciu temnej hmoty je už dosť veľa dôvodov: wiki článok
Dokonca aj temná energia už je podporovaná viacerými pozorovaniami: ďalší wiki článok
Je to viac ako len bulharská konštanta. Pinkiehappy

Martin Napsal(a):Navíc, současné modely/teorie/znalosti mohou být klidně chybné nebo nepřesné (nebylo by to poprvé - atom, vznik sluneční soustavy, vznik Měsíce, evoluce, život na naší planetě).

Pozor. To, že v budúcnosti sa vyvinú presnejšie teórie, neznamená, že výsledky, ktoré nám poskytujú súčasné teórie sú nesprávne.

Mimochodom, niečo som si všimol...

Martin Napsal(a):Na způsobu prakticky nesejde, ale potřebujeme se nějak dostat zpátky do stavu, kde bude hmota pohromadě a tudíž dostatek energie na určitém prostoru, stejně jako tomu je teď.
Martin Napsal(a):Jsem určitě přiznivce prostřední teorie, neboť mi dává největší smysl. S tím restartem je to už horší. Nanapadlo mne totiž lepší řešení, jak zdůvodnit, že je v tomto stavu restart možný (leda bychom přijali názor, že vesmír, který existuje nyní, je jediný první a tedy zároveň i poslední, a nebo alespoň poslední v řadě - další restart už není možný; tam se mi ale nelíbí ta naše "jedinečnost" či "výjimečnost").

...a chcem Ťa varovať, aby si si na to dával pozor. Lebo toto znie (aspoň mne), akoby si prijímal teórie na základe emócií, a nie na základe argumentov.
Vône kvarkov sú izospin, projekcia izospinu, podivnosť, pôvab, krása a pravda.
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
#63
Ano, to bych bral jako konec vesmíru (i když pro mne divně představitelný), ale to by tak nějak znamenalo, že jsme vznikli ve vesmíru, který je vlastně poslední - pokud zatím vyloučíme multiversum (pokud nebude žádná další recyklace hmoty na způsob Velkého křachu). Dost možná žijeme i v jediném vesmíru, který vznikl poprvé. Divná představa (proč zrovna jednou, když už to vzniklo).

Já proti Velkému třesku nic nemám. Dokonce ho i přijímám, protože jak píšeš, je vysvětlený dost přesně, a dává mi to smysl, ale už neříká, co bylo před ním (proto jsem použil ten příměr, že sice máme přesně popsané, co se děje při narození a potom, ale stejně jako lidi v pravěku moc nevěděli, kde se bere lidský plod, my máme dost velké mezery v tom, kde je vzala energie pro Velký třesk).

Resp. možná to jako lidstvo víme, ale pokud je na pochopení vzniku, atd. nutná teorie superstrun, kvantová fyzika, nebo něco ještě horšího, pak samozřejmě nemám šanci to pochopit.

Uznávám, že co se týče temné energie a hmoty, mám dost zastaré informace a budu se muset dozvědělat (ale nemyslel jsem to tak, že by zrychlování vesmíru vysávalo temnou energii, jen protože úplně nevím, kde se vzala, co je vlastně zač, tak nevím, na čem její přítomnost závisí; pokud by šlo fakt něco jako o energii vákua (byť asi nejde), tj. chápal bych to tak, že vlastně pro vesmír je přítomnost hmoty nepřirozená a snaží se jí zbavit, tj. snížit její hustotu, pak bych už vůbec nechápal, co je vesmír vlastně zač).

Co se týče těch teorií, nezpochybňuji pozorování. Jen moc nevěřím (protože je nechápu) závěrům, které jsou na nich postavené.


Ad to varování: nevím přesně, co máš na mysli. Fakt je, že pokud na mne půjdeš s těmi svými znalostmi, které jsou očividně na vyšší úrovni než moje, není výjimkou, že se občas ztratím.

Vesmír se rozpíná => nastane tepelná smrt => buď bude rozpínání pokračovat a nebo se nějakým způsobem zastaví, a pak potřebujeme impulz, který zase seskupí všechnu hmotu do jednoho bodu. Tady jsem myslel, že jaký to bude impulz, je celkem jedno (a defakto to byla vedlejší otázka této diskuze - jak vesmír skončí).

Já příjimám teorie, kterým rozumím. Kdysi dávno jsem o tom něco četl (pravda, to už dávno nemusí platit), takže mám nějaké sedlácké názory, které upravuji podle toho, co tady píšeš (pokud něčemu nerozumím, žhavím google nebo wiki, a pokud to pochopím, a dává mi to smysl, tak to akceptuji. Pokud mi to smysl nedává, tak setrvávám na své původní teorii, byť může být vadná).

Nebo jak jsi to myslel?

(akceptovat teorii o konci vesmíru je mnohem jednodušší než změnit názor např. na seriál, zvlášť, když ta moje stojí na starých informacích)

Nebo jestli máš na mysli moje zjednodušené pohledy na to, co se bude dít: opět je to dané tím, že jsem neměl aktuální info (přes víkend dobifluji), a samozřejmě, potřebuji si to v hlavě zjednodušit.

(zkus se mne zeptat na názor v pondělí Ajsmug ).
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
#64
Martin Napsal(a):Vesmír se rozpíná => nastane tepelná smrt => buď bude rozpínání pokračovat a nebo se nějakým způsobem zastaví, a pak potřebujeme impulz, který zase seskupí všechnu hmotu do jednoho bodu. Tady jsem myslel, že jaký to bude impulz, je celkem jedno (a defakto to byla vedlejší otázka této diskuze - jak vesmír skončí).

Já příjimám teorie, kterým rozumím. Kdysi dávno jsem o tom něco četl (pravda, to už dávno nemusí platit), takže mám nějaké sedlácké názory, které upravuji podle toho, co tady píšeš (pokud něčemu nerozumím, žhavím google nebo wiki, a pokud to pochopím, a dává mi to smysl, tak to akceptuji. Pokud mi to smysl nedává, tak setrvávám na své původní teorii, byť může být vadná).

OK, už Tvoje výrazy chápem lepšie. Iba sa mi v hlave rozsvietil alarm, keď používaš slová ako východisko, potreba, riešenie v súvislosti s teóriou.

Martin Napsal(a):Co se týče těch teorií, nezpochybňuji pozorování. Jen moc nevěřím (protože je nechápu) závěrům, které jsou na nich postavené.
Martin Napsal(a):Já příjimám teorie, kterým rozumím.

Ja prijímam to, čo prijímajú experti z danej oblasti. Informované rozhodnutie si väčšinou vyžaduje roky štúdia a bežný človek nemá čas (a často ani vôľu) stať sa expertom v každej oblasti vedy.
Vône kvarkov sú izospin, projekcia izospinu, podivnosť, pôvab, krása a pravda.
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
#65
Ech, věda nespočívá v tunách papírů a terabajtech textu, ale v souznění myšlenky se skutečností.
Prominutím schvaluješ to, co jsi prominul a souhlasíš, aby se to stalo znovu.
Člověk by si měl nechat zajít chuť na vracení facek, dokud není schopen si sehnat drátěnou rukavici.
Spravedlnost je víc než vztah.
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
#66
Veľmi som nepochopil, čo si tým chcel povedať, a to som si to prečítal viackrát a pomaly. Rainbowlaugh Mohol by si to nejak rozvinúť?
Vône kvarkov sú izospin, projekcia izospinu, podivnosť, pôvab, krása a pravda.
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
#67
Tak jsem si pročetl článek na wiki v angličtině, a dospěl jsem k těmto názorům (nejspíš chybným, ale hej, kdybych to pochopil na poprvé, měl bych asi IQ 200 a seděl bych možná někde v laborce a ne u počítače na fóru s poníky).


*** TEMNÁ ENERGIE ***
Tak co jsem se dočetl, rovnoměrně rozprostřená temná energie je jen jedna teorie. Ta druhá počítá s tím, že její hustota může být variabilní.

Co je to za "energii", která se měří v tunách? Takže jde spíš o další typ "hmoty". Nejspíš částice se zápornou gravitací, která ovšem neovlivňuje jí samou.

Takže vzhledem k nízké hustotě, která z ní činí prakticky nedetekovatelnou, a že většina informací o ní jsou jen spekulace, bude znamenat, že abychom poznali, co temná energie je, budeme nejspíš muset prozkoumat velkou část vesmíru v širokém časovém horizontu.

Záporný tlak vakua: takže temná energie zkrátka působí něco jako když dáte stejné póly magnetu k sobě. To by ale nezrychlovalo rozpínání. Pokud by ale dosah těchto magnetů byl nekonečný, a temná hmota by držela vakkum pohromadě, tak tím, že temná energie snižovala její hustotu, by zároveň měla čím dál tím větší vliv.

Tady je zase zmínka, že hustota energie se nemění. Pak by to ale znamenalo, že vesmír je možná fakt nekonečný (skládá se z temné energie, mezi jejíž "částice" se nasypal "bordel" v podobě hmoty a temné hmoty, a ona se ho jen snaží zbavit tím, že ho odpuzuje do čím dál tím většího prostoru - a tím snižuje účinky přitažlivosti ve velkém měřítku).

Pokud by ale hustota temné energie nebyla úplně konstantní, je možné, že Velký třesk byla nějaká chyba v Matrixu? Pinkiesmile tj. že hmota a temná energie vznikla z temné energie?

Koukám, že ani na přesném složení vesmíru se zatím teorie neshodly (ale čert vem nějaké to jedno procento rozdílu). Jaký by musel být poměr, aby se vesmír nerozpínal? 1:1 u temné energie a temné hmoty? To asi ne, protože ještě musí existovat někde poměr, kdy se vesmír rozpíná, ale jeho rychlost se nezvyšuje. Z toho mi vyplývá, že gravitační účinky temné hmoty jsou vyšší (při stejné hmotnosti) než u temné energie. Vesmír se určitě rozpínal pomaleji (temná hmota nebo obyčejná byla víc pohromadě) v minulosti (logické, když se zrychluje). To by ale znamenalo, že pokud nastane tepelná smrt vesmíru, už žádný restart nebude, protože temná energie bude hmotu odkopávat čím dál tím vyšší rychlostí do nekonečna.

To by ale mělo znamenat, že by přeci jen někde měl existovat střed vesmíru (pokud se od sebe galaxie vzdalují - je pravda, že když si nakreslíte na povrch balónku tečky, budou se všechny vzdalovat každá od každé, ale střed rozpínání existuje - ve středu balónku).

To, že zrychlení začalo až od určité fáze řeší i "cosmic coincidence problem", že by neznikly galaxie. Tam to ale spíš vysvětlují, že temná energie je něco na způsob nahromaděné radiace normální hmoty (takový kondenzátor, který "sepne" až po určité době). Odhadem začalo před 5 miliardami let. Předtím se vesmír rozpínal, ale čím dál tím pomaleji (což by bylo normální chování běžných částic s gravitací, kterým udělíte rychlost nižší než únikovou - také díky temné hmotě a baryonům, ke kterým jsem se také ještě nedostal - ale zřejmě jde o normální hmotu).

Z toho vyplývá, že jedinou šancí, jak můžeme přežít, je buď náš vesmír opustit (pokud to jde) a nebo zjistit, jak se temné energie zbavit.

Co je to kritická hustota hmoty, když té obyčejné je jen 30% kritické? Znám tento pojmem jen z oblasti jaderného štěpení (2x podkritické množství > kritické => bum!).

Tak nějak jsem nabyl dojmu, že temná energie (popř. hmota) defakto tvoří vakkum tam, kde není normální hmota. Může ale existovat v nekonečně malé formě i přímo na Zemi? (naše celá sluneční soustava má prý jen 6 tun) Co když udělám teoreticky vakkum v laboratoři (zatím se absolutní myslím nepodařilo, ale i tak). Tam by vlastně neměla být ani temná hmota ani energie (i kdyby byla, stejně by její působení vůči gravitaci bylo zanedbatelné).

Temná hmota ani energie zřejmě nebude mít nic společného s neutriny..

Další vysvětlení je, že temná energie (nebo spíš energie vakua) je daná fluktulací vakua (něco jako když elektrický proud teče mezi dvěma místy s rozdílným napětím - el.potenciál)..

Je tam vysvětlení, že aby mohla energie působit na okraji "kontejneru", musí se ztrácet z jeho vnitřku. Ale ve vesmíru, kde je záporná konstanta, vlastně energie neustále přibývá (protože její hustota je stejná, ale prostor se rozpíná). Buď je dodávána z vnějšku (odkud?) a nebo může jít např. o působení temné hmoty (čím dál je temná hmota od sebe, tím větší temnou energií na sebe její částice působí? - ta je tedy větší, ale na větší vzdálenost, tedy hustota je cca. stejná, ale tedy - pokud budou od sebe částice nekonečně daleko, bude mezi nimi nekonečná energie? Vzhledem k tomu, že je vlastně záporná, tak to dává matematicky smysl).

Existuje také alternativní teorie, že jsme prostě jen ve víc prázdnější části vesmíru než je obvyklé, a tedy zrychlování je jen zdánlivé.

Zajímavé také je, že jsme možná v regionu vesmíru, který pohybuje rychleji než okolí (něco jako kra o velikosti 3 miliard světelných let plovoucí po moři), a tedy neexistuje ani temná energie natož nějaké rozpínání (to by ale znamenalo, že jsme na odtrženém okraji a nebo se další okraje pohybují ještě rychleji než my). Pak by nebyla temná energie, ale "temný proud".

Ve wiki článku je ale menší rozpor: nejdřív se předpokládá, že hustota temné energie je konstantní, a u konce vesmíru se zase píše, že její hustota klesá mnohem pomaleji než hustota temné hmoty (což jsem si odvodil na začátku článku i já - tedy co se týče temné hmoty). Tedy, je jen zdánlivě konstantní.

Rozpínání vesmíru tedy může zapříčinit, že se jisté galaxie (nebo spíš jejich kupy) budou pohybovat od nás rychleji než rychlost světla (zřejmě je tím myšlena současná rychlost světla - snižující se Hubblův parametr). To by ale znamenalo, že vzdálenejší galaxie zmizí za horizontem událostí (jejich světlo se k nám nedostane, nebo se dostane s obrovským spožděním). Možná, že se tak už stalo - vesmír je nekonečný, ale my ho nikdy neuvidíme celý. Kdyby to byla pravda, mohlo by to nabourat současné stáří vesmíru? Tento horizont prý leží ve vzdálenosti 16 miliard světelných let (cokoliv je vzdálenější nikdy neuvidíme - vlnění světla se tak protáhne, až bude téměř nedetekovatelné - bude mít frekvenci limitně blízkou nule; něco jako když se postavíte na úpatí sopky na Marsu Mount Olympus a prakticky nemáte téměř okem šanci zjistit, že nestojíte na rovné planině).

Je možné, že neexistoval ani Velký třesk, ale existuje nějaký střed vesmíru, kde záhadným způsobem vzniká stále nová hmota, která je stále chrlena od jeho středu, kde pomalu vzniknou hvězdy, galaxie, atd. a pak jsou "odfouknuty" pryč?

Prý by to ale nemělo ovlivnit Zemi, Mléčnou dráhu ani naši nadkupu (Virgo), takže bychom teoreticky mohli přežít dokonečna, kdybychom dokázali zajistit přísun vodíku a hélia pro vznik dalších hvězd (nebo zajistit jejich recyklaci).

Zaujala mne zmínka, že následná tepelná smrt je vlastně něco jako stav před zrychlováním vesmíru, tj. v době, kdy ve vesmíru klasická hmota dominovala. Takže energie "vznikla" teprve až se základní hmota přetvořila na vyšší prvky (atomy)?

V souvislosti s tím, že by se vesmír zvětšoval do nekonečna je uvedena teorie "Big Rip", kdy temná energie rozerve nejen galaxie, ale i atomy (tj. něco co jsem uváděl já, i když jsem to možná mylně nazval tepelnou smrtí - není nad to hrát si se slovíčky, že?), následně je uváděna možnost "Big Crunch", kdy se vesmír zhroutí gravitačně do sebe (opět, nehledě na způsob, jakým jsem to prezentoval já, měl jsem svým způsobem pravdu), takže nastane onen restart. Tudíž z toho vyplývá, že prvopočátkem všeho je temná energie, která vznikla jako důsledek normální hmoty. Recyklace plastů hadr Pinkiesmile

Pokud se vesmír mírně roztáhne, uvolní se energie vakua, a ta způsobí další rozpínání. Kladná zpětná vazba.

Ono už jen ten fakt, že se vesmír při Velkém třesku roztáhl na obří velikost za zlomek vteřiny je pro normálního člověka divná představa.

Podle současných měření je temná energie stará minimálně 9 miliard let. To ale znamená, že skutečně asi vznikla buď z temné hmoty a nebo z normální hmoty (která zřejmě dřív zabírala většinu vesmíru). Je možné, že Velký třesk je důsledkem stavu, kdy obsah hmoty ve vesmíru (nebo v něčem, co mu předcházelo) překročil kritické množství (100Derpyderp1? Třeba okamžik před vznikem Velkého třesku neexistoval nějak dlouho. Mohlo to probíhat jako běžná Supernova - hvězda (vesmír složený z temné energie) zkolaboval do sebe, tím se temná energie přeměnila zpět na normální hmotu, čímž její množství dosáhlo nadkritického a tím došlo k "explozi", tj. expanzi vesmíru na současný stav, kdy bílý trpaslík spaluje poslední zbytky "paliva".

Pročtený i druhý článek (je teda o hodně delší - musím si to postupně psát a diskutovat o tom sám se sebou, aby mi to dávalo nějaký smysl Pinkiesmile ):


*** TEMNÁ HMOTA ***
Nereaguje na světlo, ani jej nevydává, a projevuje se pouze určitou radiací a gravitačním vlivem na normální hmotu. Vyplňuje prostor, kde není normální hmota. Ale působí jako gravitační čočka na radiační pozadí vesmíru.

Složení vesmíru: energie hmoty - 5% normální, 27% temná hmota, 68% temná energie.
Tudíž 85% hmoty ve vesmíru je temné, zatímco 95% vesmíru je buď temná hmota nebo energie. (hmota tedy tvoří 31.7% "energie hmoty" vesmíru - asi blbě přeložený výraz).

Níže na stránce wiki se zase píše, že 4.6% je viditelná, 23% temná hmota a 72% temná energie. Takže si asi můžeme vybrat Pinkiesmile

Temná hmota je složená ze zatím neznámých subatomárních částic, tudíž má asi slabší gravitační účinky než normální hmota (jinak by hvězdy a další objekty nevydržely pohromadě). Přesto ale tvoří 95% gravitační hmoty vesmíru.

Aha, takže baryony jsou fakt normální hmota (včetně protonů a neutronů).

Zřejmě pouze malá část temné hmoty tvoří kompaktní objekty (jestli jsem to dobře pochopil, tak se nenašlo nic, co by bylo těžší než 0.5 Země a menší než 30 násobek slunce/solárního systému).

5/6 temné hmoty nereaguje s normální hmotou a protony. Malá část temné hmoty může být z baryonů, zbytek je zřejmě z jiných částic (možná probíhá přeměna z normální hmoty na temnou a pak na temnou energii?). Zbytek nemůže tvořit atomy, nereaguje s hmotou pomocí elektromagnetických sil a nenese el.náboj (vybitý a rozpadlý atom?).

Přesto jsou ale temná hmota a normální hmota všude ve vesmíru pohromadě, protože se gravitačně přitahují. Ale když se srazí např. dvě galaxie, tak běžná hmota se zpomalí a zůstane stát ve středu kolize, zatímco temná hmota z obou galaxií projde skrze sebe bez zpomalení.

Malou část temné hmoty tedy možná tvoří neutrina (pro ně je normální hmota defakto průhledná, ale reagují s ní - prý možná způsobují i zemětřesení).

Ostatní thmota se může dělit na studenou, teplou a horkou temnou hmotu (zřejmě z neutrin, ale horké může být jen malá část). Neutrina myslím ale pochází hlavně z hvězd (ale může jít jen o vedlejší produkt nahromaděné temné hmoty), takže je možné, že temná hmota je jejich vedlejší produkt (jak postupně chladne)?

Jenže podle teorie vznikla temná hmota nejspíš hned po Velkém třesku (už min. 1 rok po něm, kdy měl vesmír 1 miliontinu dnešní velikosti - tehdy byla prý teplota fotonu asi 2.7 milionu Kelvinů).

Ale asi to nevysvětlí vznik temné energie. I kdyby se nakrásně temná energie dala vytvořit z temné hmoty, proč jí je tolikrát víc? Přitom hvězd produkujících neutrina (a tedy dost možná i část temné hmoty) je zatím nejvíc v historii vesmíru, tedy by mělo být temné hmoty víc.

Naše kupa galaxií obsahuje zřejmě 400x víc hmoty, než kolik jí můžeme vidět (vlastně jí drží pohromadě). Galaxie se pohybují rychleji než by měly. Vlastně je to dobře vidět i na spirální galaxii (včetně té naší). Hvězdy na vnějším okraji by se měly pohybovat pomaleji než ty ve středu, a přitom se zdá, že si galaxie drží svůj tvar (s rameny, která se nepomíchala), takže hvězdy na okraji něco popostrkává.

Průměrná galaxie obsahuje 6x víc temné hmoty než té obyčejné (proč? pohltila ji obyčejná hmota nebo jí vytlačila mimo galaxii?).

Existují i místa, kde zřejmě temná hmota chybí. Naproti tomu snad byla prý objevena galaxie, která je celá z temné hmoty a neobsahuje žádné hvězdy (nebo je má tak slabé, že jejich světlo je zastíněno - včetně téměř chybějící frekvence vodíku). Např. VirgoHI21 prý obsahuje 1000x více temné hmoty než vodíku a váží 1/10 naší galaxie (naše galaxie má jen 10x víc temné hmoty než obyčejné). Takové galaxie by navíc měly být běžné.

Vesmír je podle pozorování spíš placka než koule.

Fotony se oddělily od baryonů cca. 379.000 let po velkém třesku.

Předpokládá se, že temná hmota může zřejmě procházet naší planetou (podobně jako neutrino), takže by se měla dát detekovat (tisíce částic na každém 1cm2 za vteřinu). Vím osobně zatím jen o obřích vodních detektorech v podzemí. A LHC by je snad měl i vyrobit. O těch ostatních uvedených jsem ani neslyšel. Jsou jisté detekce, ale zatím spíš na hraně "chyby".


Nicméně mě oba články nepřesvědčily o tom, že bychom o tom měli jasno.

List of unsolved problems in physics:
What is dark matter? How is it generated? Is it related to supersymmetry?

mluví za vše.

Temná hmota se teda skládá z WIMP částic (např. neutralinů) nebo axionů nebo sterilních neutrin, nebo mnoha dalších (Gravitinos and photinos).. zkrátka víme houby. Přirovnal bych to asi ke znalostem pročlověka, který vylezl z jeskyně, a nad hlavou mi prosvištěl blesk. Taky měl jasno, že to asi bude Bůh. A nebo něco jiného. Pinkiesmile Jediné co věděl, že to dělá randál, svítí to, většinou s tím přichází déšť a může ho to zabít (přímo či nepřímo). Jediné, co jsme k tomu správně přidali my, je způsob vzniku blesku. Takže stejně jako on toho my dneska víme možná relativně hodně, ale přitom můžeme mít dost zkreslenou představu (tohle je teorie na základě emocí Pinkiesmile ).

"It has been noted that the names "dark matter" and "dark energy" serve mainly as expressions of human ignorance"

Líbí se mi, že někdo nadhodí myšlenku teplé temné hmoty, a jako zajímavost uvádí, že další (vektorová gravitační) teorie ji potřebuje, aby mohla fungovat. A nebo jsou blbé jednoduše obě, že? (jednodušší vysvětlení bývá to nejlepší).


Jediné, co jsem zatím akceptoval, je že neutrino = horká temná hmota (neutrino má 100.000 menší hmotnost než elektron).


Občas se tam zmíní antičástice, ale antihmota je podle mne něco jiného než temná hmota (tu navíc už umíme myslím i vyrobit, byť v pidi malém měřítku). Nebo antihmota vzniká z temné hmoty...


Mohly by existovat nějaké částice, které by na sebe působily zároveň přitažlivě a odpudivě? A co by to udělalo s normální částicí, která by se dostala mezi ně?


Myslím, že temnou energii jsem pochopil o trochu víc než temnou hmotu.

------------------------------

Teď něco bokem: Myslíte si, že vesmír umožňuje cestování časem? Tím nemyslím posílání časových schránek přes oběžnou dráhu do budoucnosti Země, ale pravé cestování (spíš než do minulosti do budoucnosti), kdy vy zestránete o měsíc a ostatní o milion let. Je sice uváděno, že když poletíte rychlostí světla, tak nebudete stárnout, ale spíš jde jen o to, jak vás uvidí vnější pozorovatel. I kdybyste nakrásně mohli letět rychlostí světla (jakože nemůžete, protože nemáte hmotnost limitně se blížící nule), jak by to zabránilo vašemu tělu stárnout? To byste zařídili jen tak, že byste zastavili čas = zastavili pohyb elementárních částic, a to spíš závisí na teplotě.

(05.04.2014, 15:44)Fahu Napsal(a): OK, už Tvoje výrazy chápem lepšie. Iba sa mi v hlave rozsvietil alarm, keď používaš slová ako východisko, potreba, riešenie v súvislosti s teóriou.

Ja prijímam to, čo prijímajú experti z danej oblasti. Informované rozhodnutie si väčšinou vyžaduje roky štúdia a bežný človek nemá čas (a často ani vôľu) stať sa expertom v každej oblasti vedy.

Ano, vím Twilightoops Jsem na toto hrozný.. měl jsem i ve škole, co se týče počítačů, menší problémy, protože i když jsem to uměl prakticky, prostě jsem neuměl občas najít ten správný výraz (a od té doby mám asi averzi ke slovíčkaření) Pinkiesmile

To já bych také rád přijímal, ale musím to nejdřív pochopit. Právě, že nejsem expert (a zřejmě nikdy ani nebudu), mám tendenci si to maximálně zjednodušovat.
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
#68
Hm. Co je cestování časem? Když někdo žije zdravě tak je mladší než ten, co žije nezdravě (zjednodušení příklad s vyloučením jiných vlivů a okolností), i když papírově mají stejný věk.

Když někdo zamrzne do kryostáze a pak se probudí, je v budoucnosti, protože je mladší než by normálně byl.

Zpomalení stárnutí vysokou rychlostí už zde bylo zmíněno, nemluvě o tom, že s rychlostí vnímání času se manipuluje velmi snadno (co se týče vnímaného zpomalení i zrychlení).

Jestli vezmeme plynutí času jenom jako změnu hmoty v určeném prostoru, pak by platilo, že čím více hmoty/energie se v určeném prostoru (z)mění ((z)mění svojí pozici nebo formu)) a o čím větší vzdálenost to bude, tím rychleji v určeném prostoru plyne čas.

Cesta do minulosti by pak byla jenom negativní změna hmoty - například kdybych někde zařídil, aby to tam znovu úplně všechno bylo úplně přesně jako v minulosti, tak by to místo odcestovalo do minulosti (což je ale asi nemožné, protože žádný prostor nelze úplně izolovat od okolí a tak by tu pořád byl nějaký rozdíl oproti první minulosti).

Takže i bez problému příčin, následků a časového paradoxu by cesta do minulosti musela v té minulosti už být zahájena, ale nelze cestovat do času, který proběhl před zahájením cesty.

Zřejmě by se jednalo o autosugesci, kdy by člověk uvěřil, že je v současné chvíli návštěvník z budoucnosti, který se vrátil v čase, ale právě teď žije v současné době. Poslat do minulosti hmotné věci (zatím) asi není možné, ale možná by si mohl člověk do minulosti telepaticky vsugerovat myšlenky nebo pocity, ale otázka je, jak/jestli by to jeho minulá nesoustředěná/neznalá verze byla schopná/ochotná přijmout.
Prominutím schvaluješ to, co jsi prominul a souhlasíš, aby se to stalo znovu.
Člověk by si měl nechat zajít chuť na vracení facek, dokud není schopen si sehnat drátěnou rukavici.
Spravedlnost je víc než vztah.
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
#69
Do temný hmoty se počítá i plyn kterej nesvítí nebo neni osvětlovanej, přestože se předpokládá, že většina temný hmoty je z částic, který zatim neznáme. A o galaxiích z plynu, kde se ještě nevytvořili hvězdy, opravdu víme.
drunken mantis grabs your ass
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
#70
Zmok: No, nevím, to mi trochu zavání nejistotou. Plyn, který nesvítí, je i tak z běžných částic (žádný plyn sám o sobě nesvítí - opět, můžu se plést - neon třeba?), takže by teoreticky neměl pod temnou hmotu spadat. Může svítit, pokud je poblíž např. zdroj částic, který ho bombarduje (stejně tak mračno prachu může svítit, většinou v IR, pokud je v něm hvězda). Já měl doteď zato, že galaxie je seskupení hvězd (většinou s černou dírou uprostřed) + nějaký ten plyn. Jinak jsem to považoval jen za mračno plynu (většinou zárodečné). A černá díra s plynem okolo, to pro mne taky nebyla galaxie, ale prostě černá díra. Ale můžu se plést.
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
#71
Ad cestování časem (rychlostí světla): nevím, jestli to s tím souvisí, ale byl myslím proveden experiement, že se jedny atomové hodiny nechaly na Zemi a druhé poslaly na oběžnou dráhu, a začaly se rozcházet. Sice to nebylo rychlostí světla, ale deformací prostoru Zemí (nebo možná prostě rozdílnou gravitací v určitých místech - ani hladina oceánu není rovná ale závisí na hloubce příkopu pod ní).

Tohle mi asi zabere chvíli, než to zpracuji Pinkiesmile
http://www.vesmir.cz/clanek/lze-vysvetli...relativity
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
#72
Martin Napsal(a):5/6 temné hmoty nereaguje s normální hmotou a protony. Malá část temné hmoty může být z baryonů, zbytek je zřejmě z jiných částic (možná probíhá přeměna z normální hmoty na temnou a pak na temnou energii?). Zbytek nemůže tvořit atomy, nereaguje s hmotou pomocí elektromagnetických sil a nenese el.náboj (vybitý a rozpadlý atom?).

Zaujímalo by ma, ako si predstavuješ, že sa atóm môže "vybiť a rozpadnúť"?

Martin Napsal(a):Teď něco bokem: Myslíte si, že vesmír umožňuje cestování časem? Tím nemyslím posílání časových schránek přes oběžnou dráhu do budoucnosti Země, ale pravé cestování (spíš než do minulosti do budoucnosti), kdy vy zestránete o měsíc a ostatní o milion let. Je sice uváděno, že když poletíte rychlostí světla, tak nebudete stárnout, ale spíš jde jen o to, jak vás uvidí vnější pozorovatel. I kdybyste nakrásně mohli letět rychlostí světla (jakože nemůžete, protože nemáte hmotnost limitně se blížící nule), jak by to zabránilo vašemu tělu stárnout? To byste zařídili jen tak, že byste zastavili čas = zastavili pohyb elementárních částic, a to spíš závisí na teplotě.

Cestovanie do budúcnosti je teoreticky jednoduché. Netreba ísť rýchlosťou svetla, stačí ísť rýchlosťou blízkou rýchlosti svetla. Treba ísť mesiac rýchlosťou 99, 999 999 999 999 653 % rýchlosti svetla a v okolí prejde milión rokov. Ďalšia možnosť je pobudnúť istý čas pri čiernej diere, alebo inom objekte so silnou gravitáciou. Cestovanie do minulosti je ale problematické a plné paradoxov. Kvôli tomu je môj osobný názor, že cestovať do minulosti sa nedá.

illindor Napsal(a):s rychlostí vnímání času se manipuluje velmi snadno (co se týče vnímaného zpomalení i zrychlení)

Myslíš psychologicky, zmena vnímanej rýchlosti plynutia času? Ak áno, tak ako presne sa to podľa Teba dá urobiť?

Martin Napsal(a):Ad cestování časem (rychlostí světla): nevím, jestli to s tím souvisí, ale byl myslím proveden experiement, že se jedny atomové hodiny nechaly na Zemi a druhé poslali na oběžnou dráhu, a začaly se rozcházet. Sice to nebylo rychlostí světla, ale deformací prostoru Zemí (nebo možná prostě rozdílnou gravitací v určitých místech - ani hladina oceánu není rovná ale závisí na hloubce příkopu pod ní).

Asi myslíš toto: Hafele–Keating experiment. Boli prítomné obidva efekty, časová dilatácia kvôli rýchlosti aj kvôli gravitácii.
Vône kvarkov sú izospin, projekcia izospinu, podivnosť, pôvab, krása a pravda.
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
#73
Fahu: Ano myslím psychologickou změnu vnímání času. A jak to udělat? Lehni si a spi nebo se dobře bav a hodiny utíkají jako vteřiny. Sprintuj s batohem cihel na zádech, sedni si na rozpálenou plotýnku, otevřenou krabici hřebíků, sršní hnízdo nebo kvádr ledu a vteřiny plynou jako hodiny.
Prominutím schvaluješ to, co jsi prominul a souhlasíš, aby se to stalo znovu.
Člověk by si měl nechat zajít chuť na vracení facek, dokud není schopen si sehnat drátěnou rukavici.
Spravedlnost je víc než vztah.
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
#74
(07.04.2014, 18:08)Fahu Napsal(a): Zaujímalo by ma, ako si predstavuješ, že sa atóm môže "vybiť a rozpadnúť"?

To fakt netuším, jak se může vybít Pinkiesmile Jak si třeba Ty představuješ částici, která nestíní světlo ale má gravitaci? Nebo částici, která způsobuje rozpínání vesmíru, ale sama na sebe nereaguje? Nebo antihmotu (na papíře ji jde znázornit snadno, ale proč něco takového vůbec existuje?)

Vyybití atomu je možná divná představa (ale rozpadnutí se celkem normální). Atomy vznikly spojením menších částic, není tedy důvod se domnívat, že by se nemohly i rozpadnout (je ale pravda, že vznik atomů byl daný tím, že se vesmír ochladil, a zatím nic neukazuje tomu, že by měl znovu být tak žhavý).

To je jediná blbost, kterou jsi v mém rozboru našel? Jestli ano, tak jsem borec Rainbowlaugh

Ten experiment: to by mohl být on, ale měl jsem dojem, že proběhl spíš teď někdy (možná jich bylo víc) - v tomto tisíciletí myslím.

To o cestování časem při rychlosti blízké té světelné si ještě budu muset nastudovat, ale na jakém to funguje principu? Takže zvýšením rychlosti na maximumum nebo při pobytu v obrovském magnetickém poli se zpomaluje pohyb částic? Nebo jak bych si měl představit, že já nezestárnu a zbytek vesmíru ano?
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
#75
Taky nemám rád diletaci času v závislosti na rychlosti. Ale vzorec popisuje jen onu závislost. Nevysvětluje ji. Pravděpodobně to bude souviset s prudkým nárůstem hmotnosti díky kinetické energii při rychlostech blízkých c. Jenže jsem měl vždycky problém ve vztahu objekt vs. pozorovatel. Když letím rychle já, jsem pozorovatelem. Neměl by mít obrovskou hmotnost Vesmír kolem mě?
Elevea zdejší, Elevea webový
Ten, kdo historii nezná, je nucen ji opakovat. Ten, kdo historii nemaže, je nucen ji vysvětlovat.
Sborník, sborník, sborník!
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
#76
Právě co se týče té rychlosti, tak ve vesmíru myslím nejde tak snadno určit vztažný bod, takže nejde říct, že ty letíš rychle a vesmír stojí. Alespoň co jsem četl.

Taky jsem kdysi četl, že teoretický max. rychlost, kterou jsme schopni jako lidstvo s našima šunkama (někdo tomu říká pokročilá technologie) dosáhnout je někde nad 10% rychlosti světla. Pak už by se to snad rozsypalo Pinkiesmile
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
#77
Martin Napsal(a):To je jediná blbost, kterou jsi v mém rozboru našel? Jestli ano, tak jsem borec Rainbowlaugh

To bola jedna vec, ktorá na mňa najviac vyskočila. Ak chceš, môžem pokračovať.

Martin Napsal(a):Co je to kritická hustota hmoty, když té obyčejné je jen 30% kritické? Znám tento pojmem jen z oblasti jaderného štěpení (2x podkritické množství > kritické => bum!).

Pojem kritickosti pri jadrových reaktoroch s týmto naozaj veľmi nesúvisí. Ide o to, že v rovniciach všeobecnej relativity vystupujú štvorrozmerné tenzory druhého rádu, teda tvar a vývin geometrie vesmíru závisí okrem hustoty energie aj na ďalších veciach, ako tlak (čo je vlastne tok hybnosti cez istú plochu) (článok o rovniciach tu). Tlak je daný do súvisu s hustotou energie cez stavovú rovnicu, kde je hlavný parameter w. Pre nerelativistickú hmotu je w=0 (tlak je nulový), pre ultrarelativistickú hmotu (žiarenie) je w=1/3, pre kozmologickú konštantu (vákuovú energiu) je w=-1 (článok o tom tu). Kritická hustota hmoty je hustota, ktorá práve zastaví rozpínanie vesmíru, ale neobráti ho, ak je tlak nulový. Normálna hmota a temná hmota majú hustotu spolu rovnú zhruba 30% kritickej hustoty. Z relativity ale vieme, že hmota=energia, teda príspevok dáva aj temná energia, a vesmír má hustotu rovnú kritickej (sedí to experimentálne v rámci odchýlky merania). Ak by bol teda tlak nulový, rozpínanie vesmíru by sa spomaľovalo bez toho aby sa vesmír začal zmršťovať. Lenže temná energia prispieva svojím negatívnym tlakom, a preto sa rozpínanie zrýchľuje.

Martin Napsal(a):Ten experiment: to by mohl být on, ale měl jsem dojem, že proběhl spíš teď někdy (možná jich bylo víc) - v tomto tisíciletí myslím.

V skutočnosti prebieha neustále: hodiny na satelitoch GPS sú umelo spomalené, aby išli rovnakým tempom, ako na Zemi. Bez uváženia relativity by bol GPS nepresný a teda to, že funguje, je experimentálne overenie teórie relativity.

Martin Napsal(a):To o cestování časem při rychlosti blízké té světelné si ještě budu muset nastudovat, ale na jakém to funguje principu? Takže zvýšením rychlosti na maximumum nebo při pobytu v obrovském magnetickém poli se zpomaluje pohyb částic? Nebo jak bych si měl představit, že já nezestárnu a zbytek vesmíru ano?

Čím rýchlejšie sa pohybuješ a čím hlbšie si v gravitačnom potenciáli (magnetické pole nemá vplyv), tým pomalšie plynie čas (v porovnaní s tým, kto sa pohybuje pomalšie, alebo je vyššie v gravitačnom potenciáli). Teda mohol by si pozorovať, že keď niekto okolo teba letí veľkou rýchlosťou, tak pre neho uplynie 1s, zatiaľ čo pre Teba uplynie povedzme 5s.
Vône kvarkov sú izospin, projekcia izospinu, podivnosť, pôvab, krása a pravda.
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
#78
Pokračování: Pokud by to moc neobtěžovalo, tak budu rád.

Možná že jen špatně chápu pojem "zpomalení času", ale když budu předpokládat, že já poletím rychlostí světla (defakto on může tvrdit, že on a planety okolo něj se vůči mě pohybují rychlostí světla), tak asi nebude pozorovatel, který "stojí, stárnout 5x rychleji než normálně, tudíž spíš já budu stárnout 5x pomaleji, ale neznamená to zároveň, že budu mít i 5x zpomalené reflexy a všechno ostatní? (vzato do důsledků, kdybych postavil kosmickou loď, která by mi umožnila cestovat miliony let do budoucnosti, tak to bude takový fofr, že pokud nebude mít autopilota, tak nejspíš proletím nějakou hvězdou aniž bych si vůbec uvědomil, že jsem se k ní přiblížil a mohl tomu zabránit).

ad kritické množství:

už se zase ztrácím Pinkiesmile Aha, jsem si myslel, že ten pojem "tlak" u temné energie/hmoty nebude mít až tak moc společného s tlakem plynu, co nás učili na základní škole.

Takže, aby se vesmír mohl opět smrštit, tak by hmota musela mít víc než 100% kritické hustoty.. (?)
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
#79
To nebude tak hrozné, protože tlak záření od té hvězdy v tvém směru bude tak vysoký, že si spatříš včas Twilightsmile
V okamžiku, když se ti loď začne rozpalovat, tak jen uděláš drobnou korekturu dráhy a hvězdu prostě mineš. Horší to už bude s mikrometeority, a větším balastem, který ani po ionizaci neodkloní tvoje magnetické pole. Tam budeš potřebovat nějaký druh štítu - ideálně nemendělejovské prvky Rainbowlaugh.
Elevea zdejší, Elevea webový
Ten, kdo historii nezná, je nucen ji opakovat. Ten, kdo historii nemaže, je nucen ji vysvětlovat.
Sborník, sborník, sborník!
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
#80
No, ono jde spíš o to, že pokud já poletím třeba měsíc ve vesmíru a Země zestárne o milion let (resp. já poletím milion let, ale zestárnu jen o měsíc), tak to znamená, že by všechny mé tělesné pochody měly být cca. 12.000.000x pomalejší (pokud bych letěl měsíc a mohl se normálně pohybovat, musel by vesmír stárnout tolikrát rychleji, a to proč? Protože jediná entita ve vesmíru se rozhodla přejít na rychlost světla?). (a tedy vlastně i veškerého zařízení na lodi)? Doslova, pokud bych stihl zareagovat na Hvězdu do 1 minuty, tak by mi teď reakce trvala 547 let? (někde jsem četl, že možná i existuje život (hypoteticky), jehož metabolismus je tak zpomalený, že žije statisíce let, ale defakto je pro nás "neživý" - reakční doba by odpovídala Pinkiesmile ). Vlastně tím ale trochu padá smysl cestování světlenou rychlostí ála Star Wars. Pokud bych běžně létal po vesmíru světelnou rychlostí, tak po pár letech cestování by mé okolí zestárlo o stovky milionů let..
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
#81
Kdybys letěl do vzdálenosti stovek milionů světelnejch let. Při světelný rychlosti by okolí zestárlo o tolik, na jakou vzdálenost bys letěl.
drunken mantis grabs your ass
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
#82
A proto máme hyperprostor a červí díry.
Elevea zdejší, Elevea webový
Ten, kdo historii nezná, je nucen ji opakovat. Ten, kdo historii nemaže, je nucen ji vysvětlovat.
Sborník, sborník, sborník!
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
#83
Což je vlastně logické Pinkiesmile (při rychlosti světla). Ale o kolik bych hypoteticky zestárl třeba já? (jenom si neumím představit nastavení takové lodě, aby včas zastavila - ale sestrojit stejně nejde, tak co). Červí díry beru. I když opět by mne zajímalo, na jakém principu by asi pracovaly (další článek do pořadí na prostudování). Jedna věc je představit si vesmír jako list papíru, který ohnu a probodu tužkou. Určitě nejde o klasický tunel skrz vesmír, protože to by znamenalo, že kudy červí díra povede, tam to zlikviduje. Ale pokud je vesmír placka, "horní" potrubí by šlo Pinkiesmile Ale jak se dají spočítat souřadnice..? Myslím, že celá naše planeta zatím nevyprodukovala za celou historii dost energie na jednu takovou červí díru Twilightoops
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
#84
Teď nevím jestli jsem to četl o černé nebo červí díře, ale spíš o černé=aby vznikla z naší planety musela by být celá hmota Země vecpaná do kuličky o devíti centimetrech. A budeš mít Zemskou černou díru. Rainbowlaugh Twilightsmile
(ok, Země sice už nebude existovat jako taková..ale bude to ze Země Rainbowlaugh Twilightblush )
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
#85
Země nemá dost hmoty na to, aby z ní byla černá díra. Ta vznikne jen tehdy, pokud je hvězda tak hmotná, že při supernově gravitace hmoty v momentě, kdy hvězda "vypne", je silnější než síla exploze, takže místo toho, aby se materiál rozprášil po okolí a zbylo jen jádro (neutronová hvězda většinou nebo bílý trpaslík - tak asi skončí naše Slunce), tak se to zhroutí naopak do středu (jaderná fúze tomu doteď brání), a vznikne černá díra..

Jsou planety několikrát větší než Země (kamenné) a přesto se nezhroutí (jen jsou víc kulaté a jejich obyvatelé víc placatí). Ani Jupiter, který vlastně spíš jen doutná (o jaderné fúzi ani nemluvě), nic nedělá Ajsmug

Ale teoreticky, pokud bys vecpal hmotu Země do kuličky, tak by to nejspíš černou díru udělalo.

(vezměte si třeba neutronovou hvězdu - je velká asi jako město, a váží jako několik Sluncí)

Nevím, jestli by šlo použít černou díru k cestování (u těch supermasivních prý snad lze doletět až za horizont událostí, aniž by vás to roztrhalo, ale co tam najdete, to neví asi nikdo).
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
#86
Já vím, špatně jsem to napsal. Je to řečeno "teoreticky", tedy pokud by v Zemi a na ní probíhaly potřebné procesy. Omlouvám se, moje chyba. Facehoof
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
#87
V pohodě, mě to pak došlo, že jsi to asi myslel tak.
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
#88
Obávám se, že ta 9 cm kulička bude jen horizont událostí a vnitřek na tom bude o mnoho hůř...
Elevea zdejší, Elevea webový
Ten, kdo historii nezná, je nucen ji opakovat. Ten, kdo historii nemaže, je nucen ji vysvětlovat.
Sborník, sborník, sborník!
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
#89
Dokonce jen 9 mm kulička: http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cern%C3%A1_d%C3%ADra

Jen pro zasmání: naše galaxie má černou díru, která zřejmě váží jako 4 miliony Sluncí. Naše (brzy) sesterská galaxie Andromeda má tu svoji vyžranější - 6 miliard Sluncí. Největší černá díra zatím vůbec váží 21 miliard Sluncí (asi jako kdybyste přibližně 10% naší galaxie narvali do objektu o velikosti naší Sluneční soustavy).
http://en.wikipedia.org/wiki/Supermassive_black_hole
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
#90
Martin Napsal(a):Takže, aby se vesmír mohl opět smrštit, tak by hmota musela mít víc než 100% kritické hustoty.. (?)

Áno, to by platilo, ak by nebolo negatívneho tlaku. Lenže temná energia to komplikuje.

Martin Napsal(a):Možná že jen špatně chápu pojem "zpomalení času", ale když budu předpokládat, že já poletím rychlostí světla (defakto on může tvrdit, že on a planety okolo něj se vůči mě pohybují rychlostí světla), tak asi nebude pozorovatel, který "stojí, stárnout 5x rychleji než normálně, tudíž spíš já budu stárnout 5x pomaleji, ale neznamená to zároveň, že budu mít i 5x zpomalené reflexy a všechno ostatní? (vzato do důsledků, kdybych postavil kosmickou loď, která by mi umožnila cestovat miliony let do budoucnosti, tak to bude takový fofr, že pokud nebude mít autopilota, tak nejspíš proletím nějakou hvězdou aniž bych si vůbec uvědomil, že jsem se k ní přiblížil a mohl tomu zabránit).

Či pre mňa plynie čas 5-krát pomalšie, alebo pre moje okolie plynie čas 5-krát rýchlejšie, to je to isté. A je pravda, že ak človek letí vesmírom obrovskou rýchlosťou, tak nie je zlý nápad naplánovať si cestu. Ajsmug

Martin Napsal(a):pokud bych letěl měsíc a mohl se normálně pohybovat, musel by vesmír stárnout tolikrát rychleji, a to proč? Protože jediná entita ve vesmíru se rozhodla přejít na rychlost světla?

Môžeš sa normálne pohybovať bez ohľadu na to, akou rýchlosťou ideš. Môžeš si predstaviť vesmír ako štvorrozmerný statický objekt. To, ako rýchlo plynie čas závisí len od "uhla pohľadu", takže nič objektívne sa na vesmíre nemení, aj keď ho uvidíš starnúť rýchlejšie.
Vône kvarkov sú izospin, projekcia izospinu, podivnosť, pôvab, krása a pravda.
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
#91
Je pravda, že je možné vylézt do volného vesmíru bez ochrany až na 12 vteřin a člověku se nic nestane? (Pak by údajně ztratil vědomí a samozřejmě po další době by byl více poškozen, až by nakonec zemřel).
Prominutím schvaluješ to, co jsi prominul a souhlasíš, aby se to stalo znovu.
Člověk by si měl nechat zajít chuť na vracení facek, dokud není schopen si sehnat drátěnou rukavici.
Spravedlnost je víc než vztah.
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
#92
illindor: Přečti si tento článek: http://technet.idnes.cz/co-se-stane-s-li...chnika_mla. Tam je k tomu spoustu zajímavých informaci Twilightsmile
Meow?
Odpovědět Citovat Ohlásit
#93
(08.04.2014, 22:28)Fahu Napsal(a): Môžeš sa normálne pohybovať bez ohľadu na to, akou rýchlosťou ideš. Môžeš si predstaviť vesmír ako štvorrozmerný statický objekt. To, ako rýchlo plynie čas závisí len od "uhla pohľadu", takže nič objektívne sa na vesmíre nemení, aj keď ho uvidíš starnúť rýchlejšie.

Zatím jsem o tom četl jen tento kratičký článek: http://cs.wikipedia.org/wiki/Dilatace_%C4%8Dasu ale podle něj při cestování rychlostí světla (na rozdíl od cestování v různých magnetických polích) je stárnutí jen zdánlivé (mě se zdá, že stárne jinak ten druhý, a naopak). Takže teoreticky když bych zastavil, tak bychom měli být opět stejně staří. To ale ruší zase tento odstavec: http://cs.wikipedia.org/wiki/Dilatace_%C...relativity Jak ale může dojít k tomu, že jedno dvojče zestárne víc, když z pohledu dvojčete, které zůstalo na Zemi, jeho dvojče bylo ve vesmíru stejnou dobu? To, že se hodiny letící rychlostí světla opozdí si dovedu vysvětlit tím, že mění rychlost pohybu částic v nich (např. u atomových hodin rychlost změny spinu). Stárnutí je přeci jen proces opotřebovávání buněk, a ty se opotřebovávají tím rychleji, čím rychleji se pohybují elementární částice. Proto také, když dáte jídlo do ledničky, přestane se kazit (přestanou se množit bakterie, protože se jim zpomalí metabolismus - zpomalí se jim stárnutí). Proto také lze člověka zmrazit a nebude stárnout (proto se hmyz na zimu nechává zmrazit) - zatím ho nejde rozmrazit, ale to je jiná věc. Proto jsem si myslel, že když poletím rychlostí světla, tak nebudu stárnout proto, že se mi zpomalí rychlost částic. Pokud ale budou pomalejší částice, nemůžu se přeci pohybovat pořád stejně rychle..
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
#94
(08.04.2014, 22:28)Fahu Napsal(a): Môžeš sa normálne pohybovať bez ohľadu na to, akou rýchlosťou ideš. Môžeš si predstaviť vesmír ako štvorrozmerný statický objekt. To, ako rýchlo plynie čas závisí len od "uhla pohľadu", takže nič objektívne sa na vesmíre nemení, aj keď ho uvidíš starnúť rýchlejšie.

No, já bych časovou diletaci chápal jako vysvětlení momentálně pozorovaného stavu, ale nemám úplnou jistotu, jestli to tak je. Příklad:
Mějme dva objekty o nějaké váze.
Tyto objekty necháme letět stejnou rychlostí blízkou rychlosti světla blízko vedle sebe po rovnoběžkách.

Důsledky:
Pohled pozorovatele v relativním klidu - Jelikož objektům byla dodána energie, díky níž by v Newtonovské fyzice překonaly rychlost světla, musí být tento nárůst energie kompenzován jiným způsobem a to je nárůst hmotnosti. Předměty se tedy stanou těžšími, přitahují se mezi sebou více a setkají se díky svému gravitačnímu působení dříve.
Pohled pozorovatele letícího stejnou rychlostí - Objekty nemají vyšší hmotnost, protože jsou jen vedle sebe a tak jim trvá starndartní dobu, než se setkají.

Jak to vysvětlit? No přece diletací času! Prostě na oněch dvou objektech ubíhá čas pomaleji, proto nedochází k rozporu. Jenže...

Upravme rovnici tak, že oba předměty váží 0,499999999 kritické hmoty pro vytvoření černé díry.
Co se stane?

Pozorovatel v klidu - předměty se spojí, a protože se zvýšila jejich hmotnost, přesáhne hmotnost kritickou hodnotu a vytvoří černou díru.
Pozorovatel v letu - předměty se spojí za normální dobu, kritická hmotnost nenastane a černá díra se nevvtvoří.

A v tenhle okamžik si poník říká: WTF? Jak je tohle možné? Platí vůbec E=mc2? Nežijeme ve lži?

Přistupme k dalšímu experimentu:
Mějme žárovku, foton, nekonečné lano, bednu s otevíratelným dnem, akumulátor s nekonečnou kapacitou, naviják s dynamem/motorem a černou díru.
Vezmeme foton, strčíme ho do bedny, a tu na laně spustíme z nekonečna k horizontu černé díry s tím, že veškerou energii ukládáme do akumulátoru. Potom otevřeme dno, foton necháme spadnout do černé díry a bednu vytáhneme zpátky do nekonečna. V akumulátoru nám zůstane energie toho fotonu, no tak ho vyzáříme.

Ehm, WUT? A co zákon zachování energie? No... Asi by to bylo na delší povídání...
Elevea zdejší, Elevea webový
Ten, kdo historii nezná, je nucen ji opakovat. Ten, kdo historii nemaže, je nucen ji vysvětlovat.
Sborník, sborník, sborník!
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
#95
Není zákon zachování energie platný v tom, že na vytažení té bedny zpátky z černé díry zase nějakou energii spotřebuješ? (a o hodně větší než kolik vyrobilo dynamo pádem bedny i za předpokladu, že by jeho účinnost byla 100Derpyderp1. Trochu mi uniklo, v čem je pointa, že v té bedně musí být foton?
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
#96
Abys ho mohl zase vyzářit. Ten vtip je v tom, že při pádu fotonu do černé díry by mělo dojít k uvolnění jeho energie a zároveň k nárůstu hmotnosti černé díry. Zákon zachování energie u táhnutí bedny nahoru a spouštění dolů využíváme jen proto, abychom odečetli vliv té bedny. Jde o myšlenkový experiment a snažíme se jen o vyjádření uvolněné energie při dopadu tělesa do černé díry.
Elevea zdejší, Elevea webový
Ten, kdo historii nezná, je nucen ji opakovat. Ten, kdo historii nemaže, je nucen ji vysvětlovat.
Sborník, sborník, sborník!
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
#97
Aha, mě jen zmátlo, že energie vygenerovaná pádem té bedny bude mnohem vyšší než pádem toho fotonu. Ovšem pokud bednu otevřeme ještě před pádem celé soustavy do černé díry, tak pád fotonu do černé díry nám dynamo nenabije (pokud je lano přivázané k bedně). Možná to až moc rozebírám, ale k tomuhle experimentu bychom vlastně ani lano a dynamo nepotřebovali. Stačilo by něco mrsknout do černé díry (nebo dokonce prý stačí pod určitým úhlem něco vystřelit tak, aby se o černou díru otřelo), a pak už jen zachytit vyzářenou energii. Je to sice trochu složitější na představení (tvůj příklad jakoby dává smysl, protože používá věci denní potřeby), ale i tady je myslím zákon zachování energie splněn (energii dodala černá díra).
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
#98
Černá díra nemůže dodat energii. Černá díra totiž jen generuje gravitační pole, které ovlivňuje potencionální energii tělesa. To bys pak mohl uvažovat třeba nad gravitačním motorem, kdy čerpáš energii z rozdílu dvou potenciálů v poli, což je blbost.
Energii emituje těleso při pádu do černé díry na základě rozdílu potenciálů v gravitačním poli.

Ostatně mě osobně se nelíbí třeba pojem "horizont událostí" (nelíbil se mi i dřív, než se to stalo módou). Má to být hranice, kde gravitace svou silou dokáže zastavit světlo (respektive zakřivit jeho dráhu tak, že neodletí) a to má dělat pomocí zrychlení. To mi přijde jako blbost. Rychlost není zrychlení a pokud víme, rychlost světla se nemůže měnit (pokud není ovlivněna optickými vlastnostmi prostředí, ale to už je jiná fyzika). Neznám ve fyzice jedinou indicii, že by tohle gravitace dělala. Ta dokáže jen měnit dráhu světla, ale že by dokázala úplně otočit vektor? To už se mi nelíbí. Budu si muset o tom něco najít. Teď jsem si nasadil brouka do hlavy.

Jenže to bude těžké. Hlavní problém černých děr je v tom, že o nich nejčastějí píší lidé, kteří o černých dírách nic neví.
Elevea zdejší, Elevea webový
Ten, kdo historii nezná, je nucen ji opakovat. Ten, kdo historii nemaže, je nucen ji vysvětlovat.
Sborník, sborník, sborník!
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
#99
Možná jen mluvíme o jiné "energii". Myslel jsem fakt, že těleso, které se dostane do gravitačního pole, získá kinetickou energii (nebo potencionální?) díky tomu gravitačnímu poli druhého tělesa, a defakto tím i vlastně zrychlení (a většinou i platí, že čím je větší pohybová energie, tím větší energii je objekt schopen předat - srovnej náraz dělové koule do zdi v rychlosti kutálení po rovné podlaze a rychlosti vystřelenou z děla).

Podle mne černá díra neotáčí vektor světla, protože ho nejspíš sama ani nevyzařuje (nejspíš - teoreticky by měla, alespoň v IR oboru - určtitě v ní je obrovská teplota). Světlo které letí okolo ní jen změní vektor (v nejhorším případě "na kolmý"). Logicky, když vyhodím ze Země šutr do vzduchu, tak spadne zpátky díky gravitaci. To by se mělo dít i se světlem z černé díry. Ale pokud je pravda, že gravitace foton zpomaluje, pak by to musely dělat i extra hmotné hvězdy (těžko věřit, že by se v nich částice pohybovaly rychleji než světlo a těsně nad povrchem by vzniklý foton zpomalil přesně na rychlost světla - třeba to tak je Pinkiesmile třeba ho ve vakku něco brzdí Pinkiesmile ). Nebo třeba na foton do určité hranice gravitace nemá vliv (což je taky nesmysl, protože fotony se podle mne gravitací ovlivnit dají - elektrony třeba určitě, aniž bychom museli dělat černou díru; na jejich vychýlení stačí i molekuly vzduchu)

Jsem narazil na podobný experiment s bednou: Pinkiesmile http://astronuklfyzika.cz/Gravitace4-7.htm

Něco dalšího o energii v černé díře: http://astrollogie.net/planety/cernediry.html

(mám toho na pročetení teď nějak moc)
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
V tom prvním odkazu jsem nenašel výsledek při záření, protože ten experiment používají pro analýzu entropie.
Elevea zdejší, Elevea webový
Ten, kdo historii nezná, je nucen ji opakovat. Ten, kdo historii nemaže, je nucen ji vysvětlovat.
Sborník, sborník, sborník!
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat


[-]
Rychlá odpověď
Zpráva
Text Vaší zprávy:



Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející toto téma: Martin